În cazul în care știi deja despre tine că ai o sensibilitate la codependență în relații și vrei să devii autonom și să intri în relații sănătoase, cel mai important lucru este să conștientizezi faptul că obținerea de ajutor este esențială pentru putea schimba percepția asupra unei relații. Acest pas stă la baza schimbărilor la nivel de comportamental. Spun că este cel mai important pas deoarece de obicei, persoana cu un tipar comportamental de codependență nu realizează că există și alte modalități de a obține iubire, acceptare decât cele din prezent. Poți învăța să ai relații sănătoase, fericite și pozitive, dar va fi nevoie de consiliere, timp și disponibilitate de a învăța cum să te iubești pe tine și să te simți confortabil ca o persoană de sine stătătoare. Asta deoarece cum am spus și în articolul precedent (aici) identitatea persoanei este dependentă de relația în care este aceasta. De obicei, vor exista mai multe aspecte pe care e nevoie să lucrezi pentru întreruperea ciclului de codependență, inclusiv:
Abordarea disfuncției familiale, conștientizarea traumelor și recuperarea durerii - A vedea cum a fost codependența parte din familia de origine este adesea critic și abordat prin multă introspecție, răbdare și terapie. Majoritatea persoanelor cu probleme de codependență au acumulat multă durere și traume în viața lor iar acestea trebuie vindecate. Adesea, acest lucru provine din relațiile din trecut și nu este abordat niciodată, creând un declanșator constant și reactivarea acestor sentimente în fiecare relație în care intri. În multe situații, oamenii pleacă dintr-o relație abuzivă la alta, care oferă o sursă continuă de traumă, devastatoare pentru stima de sine și pentru identitate.
Responsabilitate - Este important să înveți să îți asumi responsabilitatea pentru comportamentul propriu și să recunoști momentele în care și cealaltă persoană trebuie să-și asume responsabilitatea pentru comportamentul ei. Aceasta este o schimbare de dinamică, tu fiind obișnuit să îți asumi responsabilitatea pentru întreaga relație și pentru toate comportamentele.
Exersarea limitelor sănătoase - Codependenții sunt excesiv de responsabili. Codependenții și persoanele cu identitate de sine insuficient dezvoltată tind să absoarbă sentimentele altor persoane (făcându-le proprii) și își asumă prea multă responsabilitate pentru a-i face pe ceilalți să se simtă mai bine sau pentru a le rezolva problemele. Și, nu este surprinzător, codependenții tind să aleagă parteneri și prieteni care își descarcă sentimentele negative și problemele asupra altora și nu își asumă responsabilitatea pentru acțiunile lor. Deci, ajungem la o relație disfuncțională perfect potrivită: un partener își asumă prea multă responsabilitate și unul nu își asumă suficient. Limitele confuze duc la aruncarea vinei și responsabilității asupra celuilalt. Când granițele sunt prea lejere sau confuze, apare reproșul, aruncarea vinei asupra celuilalt. Vei fi blamat pentru lucruri pe care nu le-ai făcut și ești responsabil pentru lucruri pe care nu le-ai putut controla.
Construirea stimei de sine și înlocuirea rușinii cu empatie, compasiune și acceptare - Majoritatea persoanelor cu probleme de codependență simt niveluri foarte ridicate de rușine față de ei înșiși și de capacitatea lor de a trăi la acele standarde imposibile, perfecte pe care le-au interiorizat. Învățând să te vezi pe tine însuți pentru talentele, darurile și abilitățile tale și renunțarea la aceste standarde imposibile este esențial. Rușinea este rădăcina codependenței și a perfecționismului, a nevoii de control.
Rușinea este atunci când simți că e ceva în neregulă cu tine. Că nu ești la fel de bun ca toți ceilalți și stă la baza atât a codependenței, cât și a perfecționismului. Se dezvoltă preponderent acolo unde au existat secrete de familie și atunci când ți s-a spus sau ai fost tratat ca și cum ai fi fără valoare sau inferior. Așadar, încerci din răsputeri să compensezi rușinea prin a face pe plac celorlalți, împingându-te și mai tare și străduindu-te să fii perfect. Dar, pentru că în mod evident nu putem fi perfecți și nu putem avea o viață perfectă, întărim sentimentele de rușine și de izolare atunci când suntem intoleranți la imperfecțiuni și deficiențe în noi și în ceilalți. Spre deosebire de majoritatea oamenilor, crezi că greșelile și problemele tale sunt dovada inferiorității tale, așa că ele servesc doar pentru a consolida sentimentul că ești diferit și „mai puțin decât”. În contrast, greșelile și eșecurile sunt normale. Prin ele oamenii conectează cu ei și cu ceilalți și formează legături mai profunde atunci când vorbesc despre acestea cu prietenii, cu persoane de încredere și cu partenerii de viață. Dincolo de a ne iubi pe noi înșine, vrem să ne placă de noi înșine. A te plăcea înseamnă a-ți accepta toate fațetele și defectele. Te regăsești uitându-te în interior și nu căutând în surse externe.
Conștientizarea procesului de alegere a partenerilor – E nevoie să vezi felul în care alegi același tip de partener de nenumărate ori. (în acest demers îți poate fi de folos această carte) Aceasta include găsirea cuiva pe care să-l „repari” sau „să-l salvezi” doar pentru a afla de nenumărate ori că acest lucru este imposibil, relația fiind sortită eșecului. Este esențial să iei o pauză de la a fi într-o relație și să înveți cum să găsești sprijin emoțional alături de prieteni și familie, în terapie, mai degrabă decât să alegi disfuncția relației codependente.
Învățarea/experiența de a fi singur – în afara unei relații și fericit. Similar cu a învăța cum să alegi productiv, parteneri pozitivi, e nevoie să înveți valoarea intrinsecă fiind propriul tău cel mai bun prieten. Găsirea hobby-urilor, grupurilor de suport, activităților și dezvoltarea propriilor pasiuni și interese rupe nevoia de a te baza pe celălalt partener.
Te critici de ani de zile și nu pare să fii funcționat. Încearcă de câteva ori compasiunea, empatia și acceptarea de sine și vezi ce se întâmplă. Îți recomand câteva modalități de dezvoltare a compasiunii față de sine:
- Meditează la lucrurile bune pe care ți le dorești ca obiective
- Fă-ți inventarul lucrurilor pentru care ești recunoscător în fiecare zi
- Fă măcar din când în când ceea ce îți place cu adevărat să faci
- Adaugă valoare încercând lucruri noi, cum ar fi învățând ceva nou (educație), o vacanță sau o aventură – un exercițiu de spontaneitate cu grijă față de sine
- Fă exerciții de introspecție zi de zi și notează-le într-un jurnal. Astfel vei putea monitoriza singur evoluția
- Înconjoară-te de oameni care să-ți arate cine și ce ești ca persoană unică și minunată